Is uw bedrijfspand gevestigd op een bedrijfsterrein? Dan heeft u niet alleen de verantwoordelijkheid voor uw bedrijfspand. Ook uw bedrijfsterrein valt meestal onder uw verantwoordelijkheid. Soms is een bedrijfsterrein juist de actieve werkplek en soms dient een bedrijfsterrein enkel als parkeerplek. Er kunnen dan ook verschillende zaken zijn waar u rekening mee moet houden bij het inrichten van uw bedrijfsterrein. Daarom vindt u hieronder 10 nuttige tips bij het inrichten van een bedrijfsterrein.

1. Veilig parkeren

Een bedrijfsterrein dient dikwijls als een grote parking. Natuurlijk is het leuk als uw medewerkers alle ruimte hebben om te parkeren, maar het is zeer belangrijk om een parkeerterrein goed en veilig in te richten. Alleen markeringen op de bestrating maken om parkeerplekken te creëren is niet voldoende. Om te voorkomen dat uw parking gebruikt wordt als raceterrein, is het verstandig om drempels aan te leggen. Met parkeerpalen en beugels kunt u vaste parkeerplekken creëren voor directie en bezoekers. Denk ook aan het maken van parkeerplekken bij de ingang voor mindervaliden. Denk ook aan het plaatsen van een laadstation voor elektrische wagens. In de toekomst worden die immers de norm. Niets is zo gemakkelijk voor een werknemer om de wagen gedurende zijn werktijd op te laden.

2. Denk ook aan stallingsmogelijkheden voor fietsen

Vaak is er voldoende aandacht voor een parking voor auto´s op een bedrijfsterrein. Voor fietsen ontbreekt deze aandacht wel eens. Toch kiezen medewerkers steeds vaker om met de fiets naar het werk te gaan. U doet er goed aan om ook rekening te houden met fietsende medewerkers, want dit zullen er in de toekomst ongetwijfeld meer worden. Houd bij het inrichten van een bedrijfsterrein rekening met het plaatsen van een fietsenrek. Nog beter pakt u het aan als u een overdekte fietsenstalling installeert en die eventueel op slot kan. Fietsen staan dan droog en veilig tegen diefstal. Door het grote succes van elektrische fietsen is het ook raadzaam om een laadstation voor elektrische fietsen te voorzien.

3. Een rokersomgeving

Hoewel steeds minder mensen roken en de mogelijkheden om te roken steeds verder worden beperkt, blijven verstokte rokers toch doorroken. Er zullen altijd medewerkers zijn die roken. Binnen het bedrijf roken hoeft u niet meer te tolereren, maar u kunt nog wel een rokerszone buiten creëren. Doe dit bijvoorbeeld niet te dicht bij de hoofdingang, dan hoeft u niet bang te zijn voor peuken op de grond. Een goede asbak en rokerszuil helpt ook om de omgeving netjes te houden.

4. Laat uw bedrijfsterrein opvallen

Niet voor niets hebben veel bedrijven en misschien ook wel uw bedrijf, een groot uithangbord op de gevel gemonteerd. Hiermee is uw bedrijf van veraf zichtbaar. Voorzie hierbij ook verlichting zodat het ’s avonds en ’s nachts ook zichtbaar is. Heeft u de beschikking over een geheel bedrijfsterrein, dan moet u op meerdere manieren reclame maken en uw onderneming in het zicht laten komen. U kunt bedrijfsvlaggen laten maken en aan hoge vlaggenmasten hangen op uw terrein. U weet dan zeker dat uw bedrijf vanop afstand gezien wordt en ook gemakkelijk te vinden is.

5. Een fraaie entree op uw bedrijfsterrein

Natuurlijk is het erg praktisch als u uw bedrijfsterrein vooral als parking gebruikt. Representatief is een ander verhaal. Een parking ziet er allerminst uitnodigend uit. Parkeerplekken kunnen hard nodig zijn, maar zorg voor wel voor een fraaie entree, zoals een mooie oprit. U kunt de entree rondom de hoofdingang nog verfraaien met bijvoorbeeld een mooi vijvertje of een stukje gazon. De entree naar uw bedrijf zal een stuk vriendelijker zijn dan alleen maar het aanzicht van beton.

6. Goede verlichting is noodzakelijk

Goede verlichting op uw bedrijfsterrein is noodzakelijk. Ook al wordt uw bedrijfsterrein in de avonduren afgesloten, verlichting zorgt toch voor een bepaalde mate van veiligheid. Hiermee kan het lijken alsof er nog gewerkt wordt en zullen onbevoegden het al snel laten om uw terrein te betreden. Ook wanneer medewerkers overwerken en in het donker vertrekken is goede parkingverlichting nodig. Een goede straatlantaarn geeft voldoende verlichting en kan ook mooi zijn om te zien. Tegenwoordig zijn er ook modellen met ingebouwde detector en ingebouwd zonnepaneel. Wordt er ´s avonds op het bedrijfsterrein nog gewerkt? Dan is de aanwezigheid van goede verlichting helemaal belangrijk.

7. Gezellig buitenmeubilair

Uiteraard komen uw medewerkers naar het bedrijf om te werken. Maar u moet ze ook de nodige pauzes gunnen. Dit is zelfs noodzakelijk en nodig om het werkplezier te houden en de productiviteit in stand te houden. Hiervoor kunt u gezellig buitenmeubilair plaatsen, zoals bankjes en picknicktafels. Zo stimuleert u de medewerkers om in hun pauze naar buiten te gaan, iets wat altijd goed is voor de gezondheid en waarmee u ziekteverzuim kunt voorkomen.

8. Zorg voor voldoende groen op het bedrijfsterrein

Net zoals buitenmeubilair voor de nodige ontspanning zorgt tijdens de pauzes, zo kan ook voldoende groen voor meer rust en ontspanning zorgen tijdens het werken. Vanuit kantoor uitkijk hebben op groen of op beton en asfalt maakt nogal een verschil. Tevens zijn groene struiken, boompjes en planten ook zeer aantrekkelijk voor het bedrijfsterrein. Uiteraard moet u wel voor voldoende onderhoud zorgen. Hiervoor kunt u groenbeheer langs laten komen, zodat het groen altijd goed onderhouden blijft.

9. Een goede toegangscontrole

Soms is het vanwege uw bedrijfsactiviteiten noodzakelijk om een goede toegangscontrole op te zetten. Als dit minder belangrijk is, kan toegangscontrole toch het overwegen waard zijn. Zo voorkomt u namelijk dat onbevoegden zich op uw terrein begeven. Denk aan medewerkers van een nabijgelegen bedrijf die minder parkeerruimte hebben en ongewenst bij u op het terrein parkeren. Voor toegangscontrole heeft u tegenwoordig geen personeel nodig. De huidige digitale middelen kunnen al een waterdichte toegangscontrole garanderen.

10. Houd het bedrijfsterrein schoon

Het is heel belangrijk om het bedrijfsterrein schoon te houden. Een schoon bedrijfsterrein is niet alleen van belang voor de uitstraling, het voorkomt ook dat medewerkers en bezoekers niet struikelen over los vuil wat rondslingert op het terrein. Een schoon terrein is dus ook voor de veiligheid belangrijk. Heeft u hier zelf geen tijd voor? Met een schoonmaakbedrijf heeft u hier geen omkijken meer naar.