Wist je dat je tijdens het hardlopen bij elke landing ongeveer drie keer je eigen lichaamsgewicht op moet vangen? Om blessures te voorkomen, is het belangrijk om de juiste hardloopschoenen te dragen tijdens het lopen. In dit artikel lees je waarom goede hardloopschoenen zó ontzettend belangrijk zijn.

Blessures voorkomen met de juiste hardloopschoenen

Hardlopen is een belastende sport voor je gewrichten, waaronder je knieën en je enkels. Telkens als jij je voet neerzet op de grond, moeten deze gewrichten de klap van het lopen opvangen. Als deze klap niet goed wordt opgevangen door je schoenen, kun je blessures krijgen, doordat spieren overbelast raken bijvoorbeeld. Bezuinigen op goede schoenen, betekent dus indirect bezuinigen op je lichaam en dat kan nooit de bedoeling zijn.

Hoe vaak moet je nieuwe hardloopschoenen kopen?

Het kan zijn dat je hardloopschoenen er na een aantal jaar nog prima uitzien. Niets is echter minder waar. De levensduur van je schoenen hangt namelijk niet af van het uiterlijk of de pasvorm, maar van de conditie van de demping. Na ongeveer 1000 gelopen kilometers wordt de demping minder en daardoor kun je blessures oplopen. Het is eigenlijk net als bij een auto, na zoveel kilometer is hij toe aan nieuwe energie!

Iedereen draagt een andere schoen

Iedereen heeft een eigen manier van lopen, dus dat betekent dat jij niet automatisch lekker zult lopen op de hardloopschoenen van je buurvrouw. Daarom is het bij het kopen van nieuwe schoenen belangrijk dat je goed laat kijken naar jouw pasvorm en de manier van lopen. Idealiter ga je naar een winkel, waar ze gelijk een test doen om te zien welk type schoen bij jouw manier van lopen past. Zo weet je zeker dat jouw schoenen in de toekomst geen oorzaak zullen zijn van blessures. En onthoud goed: je hardloopschoenen op tijd vervangen!