MVP is een afkorting van Minimum Viable Product. Een MVP is dus een uitgewerkt productidee: het absolute minimum dat levensvatbaar en verkoopbaar is. Eric Ries, schrijver van The Lean Startup, noemt dit: “de versie die een team met de minste moeite de meeste klantfeedback oplevert.”
Op het gebied van softwareontwikkeling is het nu eenvoudiger dan ooit om zo’n MVP te bouwen. Dat komt vanwege een relatief nieuwe uitvinding: no-code development. Daarmee kunnen zelfs niet-programmeurs een applicatie maken.
Waarom no code development ideaal voor MVP’s is
Een no code platform stelt je in staat om in recordtijd software te bouwen. In een visuele omgeving zet je bouwblokken op elkaar om functies te ontsluiten. Je bent hier tot wel tien keer zo weinig tijd mee kwijt als met traditioneel programmeren. Ook is het makkelijker om jouw MVP uit te breiden op basis van feedback – bijvoorbeeld die van klanten of jouw eigen team. En niet minder belangrijk zijn de kosten die je met no code development bespaart.
Jouw MVP in 6 stappen
Een no-code platform kan je dus tijd en kosten besparen bij de ontwikkeling van een MVP. Maar hoe ga je daarbij te werk? Teams over de hele wereld gebruiken het volgende stappenplan voor maximaal succes.
1. Bepaal je doelgroep
Voordat je de software gaat bouwen, wil je de gebruikers (leren) kennen. Dus vraag jezelf af welke demografische kenmerken jouw doelgroep heeft, hoe gebruiksvriendelijk een softwareoplossing voor hen moet zijn, en of er versies voor bijvoorbeeld verschillende beroepsgroepen of sectoren moeten komen. Hier kan marktonderzoek voor nodig zijn.
2. Identificeer de USP’s
Hierna is het zaak om de Unique Selling Points (USP’s) en de kernwaarden van de applicatie te identificeren. Wat maakt deze software uniek ten opzichte van vergelijkbare oplossingen? Hoe belangrijk is het probleem dat jouw applicatie gaat aanpakken en zijn gebruikers bereid om daarvoor te betalen?
3. Zet de functies op een rij
Vervolgens wil je de functionaliteiten van het MVP op een rij gaan zetten. Deze interactiemogelijkheden zijn om de kernwaarden heen gebouwd die je in de stap hiervóór definieerde. In deze fase bepaal je ook welk no-code platform je gaat gebruiken voor de ontwikkeling van het MVP.
4. Bouw het MVP
Je hebt duidelijk voor ogen wat de kernwaarden en de functionaliteiten gaan worden en je weet welk bouwplatform je gaat gebruiken. Tijd om de handen uit de mouwen te steken en het MVP te bouwen.
Voor deze uitgeklede versie van het eindproduct richt je je op de minimaal noodzakelijke functies die de klant tevreden zullen stellen. Het gaat dus om basisvoorwaarden, zonder dat je probeert bonuspunten te scoren met wow-factoren.
5. Verzamel feedback
Als je het MVP hebt ontwikkeld, zul je feedback willen verzamelen van (potentiële) eindgebruikers. Wat vinden zij van deze minimale versie? Welke functionaliteiten worden geprezen en welke blijken toch nog te ontbreken? In welke fasen van de doorontwikkeling kun je deze toevoegen?
6. Ontwikkel door
Na de lancering van het MVP en het verzamelen van de feedback, kun je aanvullende, complexere functionaliteiten inbouwen. Met een no-code platform is dat betrekkelijk eenvoudig.
Met no-code sneller een MVP ontwikkelen
De eerste stappen zijn vergelijkbaar met die van traditionele softwareontwikkeling. Alleen is het daarbij een stuk lastiger om door te ontwikkelen. Vaak zijn de wensen en eisen van de gebruikers al veranderd vóórdat een MVP op de markt is. Daarom past no code development zo goed bij MVP’s: de eerste werkende versie van je applicatie is er veel sneller mee klaar. En daarna kun je makkelijk, snel en goedkoop doorontwikkelen.