Elk jaar is er een zeer speciaal feest in Nederland. Misschien denk je dan aan kerst of aan sinterklaas, maar voor veel mensen is hun eerste gedachte natuurlijk carnaval! Vooral in het zuiden van Nederland is deze speciale dag zo geliefd. Gezellig samen naar prachtige praalwagens kijken of jezelf verkleden met je vrienden. Dit is een dag om samen te lachen en plezier te hebben. Maar voor sommigen mensen is deze dag nog best onbekend. En weten ze niet hoe ze hun kunnen voorbereiden zodat ze zo veel mogelijk plezier kunnen hebben. Daarom leggen wij hierbij uit hoe je jezelf kan voorbereiden op deze prachtige dag!

Wanneer is carnaval en waarom vieren we het?

Ten eerste om carnaval te begrijpen moet je ook weten wat carnaval precies inhoud. Carnaval is een rooms-katholieke volksfeest. Wat echter wat moeilijker is om bij te houden is het feit dat de datum elk jaar veranderd. Gelukkig kan je dit gemakkelijk te weten komen omdat de datum van carnaval is verbonden met Pasen. De 40 dagen voor Pasen wordt er door katholieken mensen gevast. De eerste dag van deze vast heet Aswoensdag. Om zich voor te bereiden voor deze moeilijke vast vieren de katholieken drie dagen voor Aswoensdag een speciaal feest, namelijk carnaval! Tegenwoordig staat carnaval meer bekend om verkleedpartijen en optochten. Je hebt veel keuzes van kleding, van leuke carnavalskostuum heren zoals ridderpakken en voor de dames heb je andere leuke opties zoals cheerleader.

Hoe moet je jezelf verkleden?

De traditie om jezelf te verkleden geldt voor jong en oud. Men vermomde zich vroeger ook al maar dit was echter meer om zich te verstoppen voor de katholieken autoriteiten en zodat je anoniem grappen kon maken of eens je eigen mening kunnen te vertellen zonder bang te zijn voor de gevolgen. Nu draait het verkleden meer om plezier te hebben. Ook de anonimiteit kan leuk zijn om eens met andere mensen om te gaan. Maar hoe kan je meedoen aan die leuke verkleedpartijen? Gelukkig zijn door de loop van de jaren steeds meer winkels gekomen die carnavalskleding dames of voor heren verkoopt. Hoe je jezelf verkleedt is volledig jouw keuze. Wel is carnaval een kleurrijk feest en zijn de gewenste costumen ook heel kleurrijk denk hierbij aan bijvoorbeeld een clownspak of een dierenpak. Kortom alle kostuums mogen zolang je natuurlijk ervoor zorgt dat je genoeg bekleedt bent en je niet erg offensieve dingen op je kostuum hebt staan. (een vies grapje mag natuurlijk altijd wel). Je kan natuurlijk ook nog een extra stap zetten en extra’s bij je kostuum halen. BIjvoorbeeld als je als piraat gaat dat je dan ook een duidelijk nepzwaard meeneemt of als een politieagent een zachte baton. Ook een heel leuk idee is om met je vrienden af te spreken om een paar matchende outfits te kiezen.

Je eigen carnavalsfeest opzetten?

Misschien kan het voorkomen dat je niet in het zuiden van Nederland woont en nog steeds carnaval wilt vieren. Dit kan natuurlijk door een eigen feestje op te zetten! In principe is er niet heel veel verschil met een halloweenfeest. de belangrijkste verschillen is dat carnaval veel kleurrijker is en de kostuums en versiering minder eng. Zorg ervoor dat je vrolijke carnaval muziek op hebt, genoeg lekker eten hebt en iedereen in pak. En dan kan je eigen carnavalsfeest zo beginnen!

Cookie Consent with Real Cookie Banner