Lekker fietsen door de Ardennen of misschien van de camping naar een dorpje fietsen in Zuid-Frankrijk. Je eigen fiets mee kunnen nemen op je vakantie kan heel leuk en zelfs voordelig zijn. Maar hoe neem je zulke grote fietsen mee, zeker als je er meerdere wilt meenemen wordt het erg lastig. Gelukkig heb je daar nu alle soorten fietsendragers voor zoals de bekende Pro User fietsendrager. Hiermee kan je veilig op weg naar vakantie met jouw fietsen zodat jij kan genieten van een leuke fietstocht ver weg.

Welke soort fietsendragers zijn er?

De fietsendragers kunnen op verschillende manieren gezet worden op jouw auto, de drie algemene plekken zijn op het dak, achter op de auto (op de trekhaak of zonder trekhaak) en op de caravan of een aanhangwagen. Je hebt ook fietsendragers van merken zoals thule fietsendragers waarbij de fietsendrager op meerdere plekken kan, zoals in dit geval op het dak, op de achterklep en aan de trekker. De fietsendragers verschillen ook in de soort fietsen die ze dragen. Zo heb je elektrische fietsendragers die de zwaardere elektrische fietsen beter en veiliger kunnen vervoeren. Een voordeel dat veel (maar niet alle!) fietsendragers hebben is dat ze inklapbaar zijn zodat je ze heel makkelijk kan meenemen en opbergen. Veel fietsendragers hebben accessoires die je erbij kan halen om de veiligheid te verbeteren.

Welke fietsendrager past bij mij?

Welke fietsendrager bij jou past kan veel verschillen. Je moet namelijk op veel verschillende dingen letten, je hebt natuurlijk het aantal fietsen die je moet vervoeren. Of je een trekhaak hebt of niet is ook heel belangrijk aangezien sommige specifiek voor een trekhaak zijn gemaakt. Bij fietsendragers op de trekhaak moet je goed op de maximale kogeldruk van de trekhaak letten, de maximale kogeldruk van de trekhaak is het maximale gewicht dat de trekhaak in verticale richting kan dragen. Verder moet je ook op het gewicht van jouw fietsen letten. Sommige fietsendragers voor bijvoorbeeld lichte racefietsen kunnen minder gewicht aan, wat ze onveilig maakt met zwaardere elektrische fietsen. Ook als bijvoorbeeld je kind belt met een lekke band kan je eenvoudig de fiets komen ophalen en brengen naar een fietsenwinkel wat veel lopen met een lekke band kan voorkomen.

Op welke regels moet ik letten?

Voordat je een fietsendrager koopt moet je wel kijken naar welke regels je moet voldoen.
Op een rijtje gezet zijn de belangrijkste regels als volgt:

  • De verlichting van jouw auto moet niet geblokkeerd zijn, als dit het geval is kan je een extra lichtbak aanschaffen
  • De kenteken van jouw auto moet zichtbaar blijven. Een extra kenteken kan op de meeste fietsendragers worden gezet als dit nodig is.
  • Er mogen niet meer fietsen aan de fietsendrager dan bedoeld is. Als je bijvoorbeeld een fietsendrager voor 4 fietsen hebt en er een 5de aan vastbindt, dan krijg je een gevaarlijke situatie omdat de fiets niet veilig vastzit.
  • De fietsen mogen maximaal 20 centimeter aan allebei de kanten van de auto uitsteken.
  • Er geldt een maximale kogeldruk, zorg ervoor dat je weet wat de maximale kogeldruk is en koop een fietsendrager die daarbij past.

Als je aan al deze regels voldoet en de goede keuze hebt gemaakt, kan je lekker gaan genieten van je fietsvakantie!