Wie iets nodig heeft voor in huis, heeft snel de neiging dit nieuw aan te schaffen. Zonde eigenlijk, want als we dat allemaal doen zijn er een hoop spullen die zodra we ze niet meer nodig hebben of zat zijn geraakt weggegooid worden. Dat kan ook anders! Door voordat je iets koopt eerst eens te kijken of je het niet tweedehands aan kunt schaffen, bijvoorbeeld.

De levensduur is langer

Zeg eens eerlijk. Hoe vaak gebruik jij spullen tot ze het echt niet meer doen? Helemaal versleten zijn, niet meer te repareren of niet meer functioneel? De kans is groot dat je behoorlijk vaak afstand doet van spullen die op zich nog helemaal niet aan het einde van hun levensduur zijn.

Enkele tientallen jaren geleden was dat nog heel anders, en nog steeds zijn er veel vooral wat oudere mensen die een stuk langer met hun spullen doen dan veel jongeren. We zijn de afgelopen jaren meer en meer gewend geraakt om spullen te vervangen als zij eigenlijk nog prima werken. We kopen een nieuw bankstel omdat we behoefte hebben aan verandering, niet omdat het vorige versleten is. Een nieuwe telefoon wordt aangeschaft omdat er een nieuw model op de markt is, en ook schoenen dragen we niet meer zo vaak tot zij versleten zijn. We zijn simpelweg gewend geraakt om spullen gemakkelijker in te wisselen voor nieuwe exemplaren wanneer we dat graag willen, een gevolg van onze toegenomen welvaart.

Toch begint er de laatste tijd ook een tegenbeweging te ontstaan. We worden ons er steeds meer van bewust dat we wel erg veel consumeren, wel erg vaak grondstoffen gebruiken om producten te laten maken die we veel korter gebruiken dan mogelijk is. We zien steeds meer in dat het eigenlijk best zonde is om steeds maar nieuwe dingen te maken als we oude weggooien, en op deze manier veel grondstoffen te verspillen. En dus maken we ook steeds vaker andere keuzes.

Nog prima voor een tweede ronde!

Steeds meer mensen kiezen ervoor om zelf tweedehands spullen te kopen, of de spullen die zij wegdoen een tweede leven te gunnen. Dat is niet alleen beter voor ons milieu, het kan je ook heel wat geld opleveren of besparen.

Ook in huis zijn er tal van manieren om dit toe te passen. Meubels, maar ook bouwmaterialen zijn zaken die vaak nog prima een ronde meekunnen. Maar denk ook eens aan trapliften, bijvoorbeeld. Een tweedehands traplift van Handicare werkt net zo goed als een nieuwe, en is nog lang niet versleten. Fijn dat deze gewoon weer hergebruikt kan worden, en niet verloren gaat. Meer informatie over tweedehands trapliften vind je hier: https://handicare-trapliften.nl/. Mocht je overwegen om er eentje aan te schaffen, is het zeker de moeite waard om je er even in te verdiepen en te kijken wat de tweedehands mogelijkheden voor jou zijn.