Het ontvangen van een diagnose van beginnende Parkinson kan een overweldigend moment zijn. Parkinson is een degeneratieve aandoening van het zenuwstelsel die diverse uitdagingen met zich meebrengt. Gelukkig zijn er bepaalde strategieën die je kunnen helpen om een goede kwaliteit van leven te behouden. In de tekst hieronder delen we een aantal waardevolle tips voor het omgaan met beginnende Parkinson. 

Tip #1: Informatie, voorbereiding en ondersteuning

Informeer jezelf goed over wat de aandoening Parkinson inhoudt en leer zoveel mogelijk over de ziekte van Parkinson verloop zodat je in staat bent om de klachten beter te begrijpen. Zoek daarnaast geschikte ondersteuning door zowel online als offline te kijken waar er ondersteuningsgroepen zijn en bereid elke afspraak bij de huisarts of specialist goed voor.

Tip #2: Voldoende blijven bewegen 

Beweeg regelmatig en doe aan lichaamsbeweging, aangezien de mobiliteit en onafhankelijkheid zeer belangrijke onderdelen van de aandoening zijn. Regelmatige fysieke activiteit kan de motorische vaardigheden verbeteren, maar ook stijfheid verminderen en de mobiliteit behouden. Er zijn diverse geschikte oefeningen, waaronder wandelen, zwemmen, yoga of gespecialiseerde oefentherapie.

Tip #3: Pas je omgeving aan

Het aanpassen van je leefomgeving kan ervoor zorgen dat iemand met beginnende symptomen van Parkinson het makkelijker heeft. Je kunt denken aan het minimaliseren van valrisico’s in huis, maar ook aan het gebruik van hulpmiddelen als een wandelstok of een rollator. Zo kun je je stabiliteit en mobiliteit beter ondersteunen. 

Tip #4: Een gespecialiseerd behandelteam

 Het is belangrijk om een gespecialiseerd behandelteam samen te stellen die je kan begeleiden bij het beheersen en begrijpen van de symptomen van Parkinson. Een behandelteam kan ook een behandelplan ontwikkelen. Meestal bestaat een gespecialiseerd behandelteam uit een neuroloog, een fysiotherapeut, een ergotherapeut, een logopedist en een diëtist. Het team bepaalt samen wat de juiste medicatie en levensstijlveranderingen zijn die het meest geschikt zijn voor jou.

Tip #5: Zorg voor een gezonde levensstijl

Een kan bijdragen aan het beheersen van Parkinson symptomen. Zorg voor een gezonde levensstijl door voldoende te slapen, door te kiezen voor een gebalanceerd dieet en door overmatig alcohol- en cafeïnegebruik te vermijden. Je kunt ook stressverlagende technieken leren, waaronder meditatie of ademhalingsoefeningen. 

Onthoud overigens dat elk persoon uniek is en dat het zeer belangrijk is om naar je lichaam te luisteren als je kampt met beginnende symptomen van Parkinson. Door te kiezen voor de juiste aanpak kun je een positieve mindset behouden, zelfs met beginnende Parkinson.

Cookie Consent with Real Cookie Banner