Is jouw kind bezeten van voetbal? Hij of zij is zeker de enige niet. Voetbal is in ons land nog steeds de meest populaire sport, zowel qua zelf beoefenen als zeker ook qua fan zijn van een bepaalde club. En niet alleen onder kinderen, ook volwassenen zijn in grote aantallen fan van een club, of zijn wekelijks zelf op de velden te vinden.

Het begint al vroeg

Het ziet er behoorlijk koddig uit: een eigenwijze kleuter of peuter in een voetbaltenuetje. Van welke club dat tenue is, wordt vaak al jong bepaald. Een kind dat wordt geboren in een familie waarin iedereen dezelfde club support, neigt vaak al op jonge leeftijd ook die kant op. Er zijn zelfs baby’s die nog voor zij hun eerste woordjes hebben gesproken, te bewonderen zijn in PSG thuis tenue 

Worden kinderen ouder, dan gaan ze vaak zelf meer en meer een voorkeur ontwikkelen voor een bepaalde sport of club. Het kan zijn dat de liefde voor voetbal plotseling snel is versleten, of dat het kind besluit een andere club te gaan supporten dan de rest van de familie doet. Het kan ook zo zijn dat het meerdere keren van voorliefde verandert, niets is tenslotte zo veranderlijk als een kind. Laat je kind daar rustig vrij in, het mag tenslotte zelf voorkeuren ontwikkelen, en daar zo nu en dan over van mening veranderen is heel normaal.

Wat doe je ermee?

Als een kind hartstochtelijk liefhebber is van voetbal in het algemeen, of een club in het bijzonder, dan is dat vaak al snel een ‘way of life’. Er wordt gevoetbald op het schoolplein, maar ook op pleintjes en veldjes in de buurt. Je kind wil waarschijnlijk lid worden van een voetbalvereniging, en zelf ook de beste voetballer van de wereld worden. 


De kans is groot dat ook shirts en andere kleding van de favoriete club hoog op het verlanglijstje staan. Deze zijn vaak best prijzig, dus het is prima om hier goede afspraken over te maken. Misschien is het een idee om een kind 1 shirt of tenue per jaar uit te laten zoeken. Verander je tussentijds van voorkeur, dan is het jammer: heb je een Manchester City voetbaltenue uitgekozen, dan mag je best na een paar maanden toch fan worden van FC Barcelona. Maar een nieuw tenue, dat gaat er niet komen.

Als ouder is het aan te raden om de prijzen van tenues goed te vergelijken. Alhoewel deze redelijk vast staan, zijn er vaak wel aanbieders te vinden die net iets onder de prijs zitten, of een mooie aanbieding hebben. Daarnaast zijn de officiële wedstrijdshirts vaak duurder dan bijvoorbeeld een trainingsshirt, terwijl je kind met allebei misschien even blij is.