Natuurlijk wil je jouw auto zo goed mogelijk verzekeren. Hierdoor kun je veilig op weg gaan. Door je autoverzekering zelf samen te stellen, weet je zeker dat je niet te veel betaalt. Je kunt kiezen uit drie varianten: WA, WA+ en Allrisk. Hieronder leggen we de verschillen tussen deze drie uit. Je kunt hierdoor de autoverzekering kiezen die het beste bij jou past. Ook bespreken we wat je kunt verwachten aan kosten per maand.
Welke verschillende autoverzekeringen zijn er?

1. De WA-autoverzekering

Wat is een WA verzekering?

De eerste die we gaan bespreken is de WA-autoverzekering. WA staat voor ‘Wettelijke Aansprakelijkheidsverzekering’. Zoals de naam al zegt, is iedereen die in Nederland een auto heeft verplicht om minimaal deze verzekering af te sluiten. Met een WA-verzekering wordt de schade vergoedt die je met je voertuig aan andere personen of spullen van een ander veroorzaakt. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan een situatie waarbij je met je auto tegen de auto van je buurman botst bij het inparkeren. Het is dan prettig voor jou én je buurman dat je weet dat de kosten om de schade van je buurman te repareren vergoed worden.

Wat dekt een WA-verzekering wel en wat niet?

Deze basisverzekering dekt de schade die je met jouw auto veroorzaakt aan anderen of aan spullen van anderen. Wat niet is verzekerd, is schade aan jezelf of aan je eigen auto. Een deuk of een kras bij de auto van je buurman wordt wel vergoed. Wil je liever voor een verzekering gaan die wat meer dekt? Kijk dan hieronder wat een WA+ verzekering of een Allriskverzekering te bieden hebben.

Wanneer kies je voor een WA-verzekering?

In sommige gevallen is het zinvol om genoegen te nemen met een WA-autoverzekering. Bijvoorbeeld wanneer jouw auto ouder is dan 10 jaar. De auto zelf is dan vaak flink in waarde gedaald. Over het algemeen is het dan beter om voor een goedkope autoverzekering te kiezen zoals een WA-verzekering. Dit omdat je voor een uitgebreide dekking vaak meer premie betaalt dan wat je voor jouw auto vergoedt krijgt bij diefstal of bij ongelukken waarbij de auto total loss raakt.

 

2. De WA+-autoverzekering (Beperkt casco)

Wat is een WA+-verzekering?

De uitgebreidere variant van de WA-verzekering is de WA+ Beperkt casco autoverzekering. Deze vergoedt nog steeds schade die je met jouw auto aan anderen toebrengt, maar ook bepaalde soorten schade aan je eigen auto. Sommige verzekeraars bieden extra services. Je kunt dan denken aan een vervangende auto bij diefstal, of een lager eigen risico. Deze verzekering wordt meestal afgesloten voor auto’s tussen de 6 en de 9 jaar oud. Omdat de prijzen van de premies flink verschillen per verzekeraar kun je op de website van Geld.nl goedkope autoverzekeringen vergelijken.

Wat dekt een WA+-verzekering wel en wat niet?

Deze verzekering wordt ook wel beperkt cascoverzekering genoemd. Dit komt omdat bepaalde onderdelen van je auto wel zijn verzekerd, maar niet alle schade. Net als bij een WA-verzekering wordt schade aan anderen of aan spullen van anderen vergoed. Daarbovenop is jouw auto met deze verzekering gedekt tegen schade door brand, storm en door de natuur. Ook is het voertuig verzekerd tegen inbraak en bij diefstal. Tot slot wordt ook ruitschade vergoedt bij deze verzekering. Wat niét is verzekerd, is de schade aan je eigen auto door een aanrijding die je zelf veroorzaakt.

 

3. De Allriskverzekering (Volledig casco)

Wat is een Allriskverzekering?

De naam doet het al vermoeden, met deze verzekering ben je uitgebreid verzekerd. Wanneer je in een auto rijdt die veel waard voor jou is, dan is deze verzekering dé autoverzekering voor jou. Met een Allriskverzekering ben je verzekerd voor vrijwel alle schades aan je eigen auto en die je toebrengt bij anderen. Deze verzekering wordt meestal afgesloten voor auto’s tot 6 jaar oud.

Wat dekt een Allriskverzekering wel en wat niet?

Wanneer je de meest uitgebreide dekking wilt dan is het aan te raden om voor volledig casco te kiezen. Deze verzekering vergoedt, naast de schade die je toebrengt aan anderen, vrijwel alle schades aan eigen auto. Je kunt dan denken aan een kras of deuk, die je krijgt bij het inparkeren. Wat niet is verzekerd, is schade aan jezelf. Heb je zo’n uitgebreide dekking niet nodig? Dan is de keuze voor een WA-verzekering of een WA+-verzekering aan te raden.

Wat zijn de kosten voor een autoverzekering?

De kosten voor een autoverzekering per maand zijn afhankelijk van verschillende factoren, zoals de leeftijd van de bestuurder, je woonplaats, het gewicht van de auto en het aantal schadevrije jaren dat je hebt opgebouwd. Omdat dit per persoon verschilt kun je via de website van Geld.nl verzekeringen vergelijken. Hier kun je de autoverzekering berekenen die aangepast is op jouw eigen situatie.