Al het vuurwerk in Nederland, maar ook in Duitsland, zijn ingedeeld in diverse categorieën. Denk bijvoorbeeld aan categorie 1 vuurwerk. Deze categorieën zijn opgesteld om aan te geven wie het vuurwerk mag gebruiken en hoe gevaarlijk het vuurwerk is. De categorie moet altijd vermeld worden op de verpakking van het product. Zo weet de vuurwerk afsteker met wat voor type vuurwerk ze te maken hebben en wat de risico’s zijn. Dit zijn de verschillende categorieën vuurwerk.
Categorie 1 vuurwerk
Categorie 1 vuurwerk is de lichtste categorie en mag het gehele jaar verkocht worden aan mensen van twaalf jaar en ouder. De eerste categorie bevat vuurwerk zoals trekrotjes, knalerwten, ijsfonteinen en sterretjes. Deze categorie vuurwerk wordt ook wel fop- en schertsvuurwerk genoemd. Veel vuurwerkwinkels hebben een klein aanbod categorie 1 vuurwerk. Ook horecagroothandels en feestwinkels mogen deze categorie vuurwerk verkopen.
Categorie 2 vuurwerk
Categorie 2 vuurwerk is het gewone vuurwerk voor consumenten. Denk bij deze categorie aan vuurwerk zoals batterijen, cakes, fonteinen, knalvuurwerk, vuurpijlen en alle compounds. In Nederland zijn vuurpijlen en knalvuurwerk verboden. De leeftijdsgrens voor deze tweede categorie vuurwerk is 16 jaar.
Categorie 3 vuurwerk
Deze categorie is niet heel duidelijk voor consumenten. Deze categorie zit tussen professioneel en consumentenvuurwerk in. Categorie 3 vuurwerk is vuurwerk waarbij er grote hoeveelheden van kruit wordt gebruikt waardoor de effecten groter, mooier en zwaarder zijn. Dan gaat het bijvoorbeeld om knalvuurwerk met flitspoeder en vuurpijlen met 100 gram kruit. In Nederland, maar ook België en Duitsland, is dit type vuurwerk verboden voor consumenten. In landen zoals Frankrijk en Denemarken mag categorie 3 vuurwerk wel gewoon aan consumenten verkocht worden.
Categorie 4 vuurwerk
Categorie 4 vuurwerk is zwaar vuurwerk en voor professioneel gebruik. Dit vuurwerk wordt gebruikt in vuurwerkshows. Denk aan professionele cakes en mortieren. Je moet een vergunning hebben om dit type vuurwerk af te kunnen steken.