Een groeiend bedrijf brengt volop kansen met zich mee, maar ook vragen. Bijvoorbeeld over de financiering van je plannen. Zoals ‘wat is een zakelijke lening?’ en ‘hoe werkt een zakelijke lening?’ Het is logisch dat dit soort vragen juist op dit moment naar boven komen. Wij geven je graag antwoord hierop.

Financiering van je zakelijke kosten

Je kunt op allerlei manieren je zakelijke kansen grijpen. Misschien is het tijd om te verhuizen naar een groter bedrijfspand en heb je daar extra kapitaal voor nodig. Of je hebt een grote order gekregen, maar je moet vooraf investeren in een nieuwe machine. Ook nieuwe laptops en andere apparatuur zijn natuurlijk nodig als je bedrijf uitbreidt.

Met een zakelijke lening kun je deze plannen financieren op een overzichtelijke manier. Bepaal welk bedrag je nodig hebt om verder te groeien en bespreek de voorwaarden. Je kunt tussen de € 5.000 en € 1.000.000 lenen om je groeiplannen werkelijkheid te maken.

Zo werkt een zakelijke lening

De geldverstrekker kijkt op basis van je financiële welk bedrag je verantwoord kunt lenen en in hoeveel jaar je de lening terugbetaalt. Ook het rentepercentage wordt vooraf bepaald, zodat het voor alle partijen duidelijk is wat de verplichtingen zijn. Zodra alles akkoord is en de handtekeningen zijn gezet, komt het complete bedrag direct op je zakelijke rekening te staan. Je beschikt er dus meteen over.

Het grote voordeel van een zakelijke lening is dat alle voorwaarden vooraf duidelijk zijn. Je weet precies hoeveel rente je betaalt, want dit percentage verandert niet tijdens de looptijd. Ook is helemaal helder wanneer je alles afbetaald moet hebben. Dat biedt je volop zekerheid voor je bedrijf, want er zijn geen onverwachte verrassingen.

De voorwaarden om een zakelijke lening af te sluiten

Niet elk startend bedrijf kan zomaar een zak met geld vragen aan een bank of geldverstrekker. Dat is vrij logisch, want voor de uitlenende partij is er immers risico verbonden aan het verstrekken van een zakelijke lening. Daarom wordt er om enige mate van zekerheid gevraagd.

Zo is het bijvoorbeeld verplicht dat je bedrijf al minimaal 15 maanden ingeschreven staat bij de Kamer van Koophandel als eenmanszaak, bv, vof of maatschap. Ook de branche waarin je actief bent, speelt een rol. Sommige geldverstrekkers willen bijvoorbeeld geen zaken doen met bedrijven die zich bezighouden met gokken, drugs of porno. Maar ook voor de financiële dienstverlening, publieke sector, landbouw en scheepvaart kunnen beperkingen gelden.

Maar als je bedrijf een positief eigen vermogen heeft en winst draait bij een minimale omzet van € 50.000, dan komt het vast helemaal goed met die zakelijke lening.