Als je een bosje bloemen hebt in huis wil je het zo lang mogelijk in goede staat houden. Zeker als je die bloemen gekregen hebt voor een bijzondere gelegenheid of van een bijzonder iemand. Toch gebeurt het weleens dat bloemen gaan hangen of bruin worden. Zonde, want er zijn genoeg dingen die je kunt doen om het leven van je bos bloemen te verlengen en ze zo langer mooi en fris te houden.

Bloemen schuin afsnijden

Het bloemen verzorgen begint bij je bloemen meteen uit de verpakking halen en ze schuin afsnijden. Snijd ze goed schuin af met bijvoorbeeld een mesje of een speciale bloemenschaar. Je kunt dit het beste na 3 of 4 dagen, als je het water gaat verversen en extra voeding toevoegt, nog eens herhalen. Je snijdt dan nog een stukje af, zodat ze weer voldoende water kunnen opnemen.

Waar kan je bloemen het best neerzetten?

Het is vooral belangrijk dat je bepaalde plekken vermijdt. Het is niet goed om bloemen in de zon te zetten. Bloemen kunnen namelijk niet goed tegen veel licht. Ook moet je bloemen niet op de tocht zetten. 

Fruit geeft bepaalde stoffen af die je bloemen aantasten. Zet je bloemen daarom nooit in de buurt van een fruitschaal. 

Bladeren verwijderen

Haal de bladeren die onder het waterniveau van de vaas aan de stengel zitten eraf. Want deze kunnen gaan rotten waardoor er bacteriƫn in het water komen die de rest van de bloemen laten doodgaan.

Lauw water

Een vaas kun je het beste vullen met lauw water. Dit is voor de meeste bloemen het beste, behalve voor bijvoorbeeld bolbloemen, zoals tulpen. Zeker als er rozen in je bos bloemen zitten is het slim om voor lauw water te gaan. Zo schrikken je bloemen ook het minste.