Een kitten is ongelooflijk schattig en het kan voorkomen dat de verleiding om eentje mee naar huis te nemen niet te weerstaan is. Maar je moet wel heel goed voorbereid zijn om een kitten te verzorgen, je kan kittens namelijk zien als kleine kinderen die veel aandacht en zorg nodig hebben. Ze hebben veel dingen nodig van speciale kittenvoer tot de nodige vaccinaties. Als je kiest om een kitten te nemen moet je wel klaar zijn op de jaren van zorg die meekomt met zo’n schattig dier, maar als je jou eenmaal goed hebt voorbereid kan je lekker genieten van je nieuwe leven met jouw geliefde huisdier.

Hoe kan ik me voorbereiden op een kitten?

Een goede opvoeding voor een kitten is heel belangrijk om ze op te laten groeien tot een gezonde en blije kat. Maar voordat je besluit om een kitten te halen moet je een aantal zaken regelen. Meeste kittens houden erg van spelen, ze weten dan ook niet goed wat wel of niet speelgoed is. Pas op met losliggende kabels of kleine objecten zoals munten. Ook zullen ze heel speels omgaan met jouw meubels, heel leuk voor de kitten maar minder leuk voor jou wanneer je met een kapotte bank zit. Om dit te voorkomen moet je ervoor zorgen dat er genoeg krabmateriaal is zoals een krabpaal zodat de kitten goed zijn krab gevoelens kwijt kan raken. Het thuiskomen van de kitten kan een hele stressvolle periode voor hem of haar zijn. Zorg er daarom voor dat je al een rustige plek heb uitgekozen/gemaakt zodat je kitten daar op zijn eigen tijd aan jou en jouw huis kan wennen. Ook moet je alvast een kattenbak aanschaffen zodat de kitten gelijk kan leren om de kattenbak te gebruiken om naar de wc te gaan.

Hoe voed ik de kitten goed op?

Wanneer de kitten eenmaal thuis is en een beetje gewend is geraakt aan jou en jouw huis begint het opvoeden. Het belangrijkste voor de groei van de kitten is natuurlijk het eten en drinken. Zorg ervoor dat de kitten elke dag vers water heeft en geef jouw kitten speciale voer voor kittens zoals de Royal Canin Kitten voer. Een kitten eet ongeveer dertien kleine maaltijden per dag! Geef jouw kitten dus niet bijvoorbeeld drie vaste maaltijden per dag omdat de kittens niet grote maaltijden per keer kunnen verteren. Vanaf een leeftijd van ongeveer drie weken leert de kitten om de kattenbak te gebruiken. Ze zullen vanzelf instinctief graven en ontlasten op zachte ondergrond. Zorg hierbij dat ze makkelijk bij de kattenbak kunnen komen. Je wilt immers niet dat de kitten jouw meubels onderplast. Een kitten is vaak heel speels, zorg daarom voor genoeg kattenspeeltjes waarmee jij of de kitten zelfstandig mee kan spelen. Als je schattige kitten dan eenmaal moe is, moet jij zorgen voor een lekkere comfortabele kattenmand waarin de kitten lekker kan slapen.

Verschil tussen de zorg van een kitten en een volwassen kat

Als je kitten wat ouder wordt dan verandert ook de benodigdheden van de kat. De kat zal in meeste gevallen wat rustiger worden waardoor extensief spelen met ze wat verminderd. Dit betekent echter niet dat je moet stoppen met het spelen met ze! Zeker binnenkatten hebben veel beweging van het spelen nodig zelfs bij een oudere leeftijd. Ook verandert de voeding die je de kat moet geven per leeftijd. Je moet bij ongeveer een jaar geleidelijk de voeding van jouw kat veranderen van kittenvoer naar volwassen kattenvoer.