Het is voor consumenten en ondernemers aantrekkelijk om duurzame energie te gaan gebruiken. Het is vooral slim om voor zonne-energie te kiezen. Vooral zonnepanelen kunnen veel voordelen bieden. Wel moet je met de nodige zaken rekening houden. Laat je bijvoorbeeld adviseren over zonnepanelen subsidies. In dit artikel kan je ook het nodige leren over de prijs en opbrengst.

Zonnepanelen kopen, wat gaat het kosten?

Zonnepanelen kopen is voor veel mensen een overweging uit duurzaamheid. Er zijn echter ook financiële voordelen. Wanneer je kijkt naar de zonne-energie, dan is deze veel voordeliger dan de energie van de leveranciers. Daarvoor moet je wel eerst een investering in zonnepanelen en een installatie doen. De prijs voor de panelen en de installatie is nog altijd aan het delen omdat het productieproces steeds goedkoper wordt. Een installatie van 6 panelen is bijvoorbeeld al voor zo’n €3.100,- aan te schaffen. Anders gezegd ligt de prijs per m2 ergens tussen €80,- en €200,-. Dit hangt af van factoren als merk, soort en vermogen van het zonnepaneel.

Wat is de opbrengst van zonnepanelen?

Op Zonduurzaam.nl kan je veel leren over de opbrengst en subsidies van zonnepanelen. Het is belangrijk om op die manier de terugverdientijd te kunnen berekenen. De opbrengst bereken je door de prijs per kWh te vermenigvuldigen met de opbrengst in kWh. Stel de prijs is €0,23 en de opbrengst is 4.000 kWh, dan kan je dus €920,- besparen. Er speelt echter wel meer mee, want er zijn bijvoorbeeld lokaal en regionaal ook subsidies aan te vragen bij overheden. Daardoor wordt het allemaal nog voordeliger. Ook is er landelijk een regeling waarmee je de BTW kan terugvragen op de aankoop van je zonnepanelen en de installatie. Daarnaast is er ook nog een terugleververgoeding.

De BTW terugvragen en terugleververgoeding benutten

Ondernemers kunnen al jaren profiteren van een gunstige regeling voor de BTW. Ook consumenten kunnen tegenwoordig het BTW-bedrag terugkrijgen. Daardoor kan je dus de zonnepanelen 21% goedkoper maken. Dit kan je doen wanneer je de installateur de panelen en het systeem hebt laten aanleggen. Met de bon van het aankoopbedrag kan je dan aan de slag gaan. De andere optie is de terugleververgoeding. Wanneer je meer energie opwekt dan je verbruikt, dan kan je terugleveren aan het energienet. Dat betekent dat je vergoed wordt. Zo houd je kosten laag.

Cookie Consent with Real Cookie Banner