Wellicht is er helemaal niks aan de hand met jouw hemelwaterafvoer. Maar zo ja, dan moet je er direct iets aan doen! Wij leggen je uit hoe.

De tand des tijds weet vele zaken te verslijten. Jouw hemelwaterafvoer vormt hier helaas geen uitzondering op. Wat begint als een kras kan later een scheur worden. En vervolgens barst letterlijk en figuurlijk de hel los. Nou ja, het geval gaat lekken, willen we maar zeggen. Uiteraard is dit een scenario dat je koste wat kost wilt voorkomen. Daarom kunnen we je van harte aanbevelen om regelmatig een inspectie van je hemelwaterafvoer uit te voeren.

Vervangen of niet?

Je kunt er gewoon niet omheen dat, naarmate de tijd verstrijkt, je goten en afvoerbuizen kwetsbaarder worden. Vervanging is nodig wanneer blijkt dat te veel onderdelen – buizen, goten en/of beugels – inderdaad kapot zijn. En die boeidelen dan, die in veel gevallen de goot afschermen? Ja, die dan ook maar. Die gaan namelijk vaak nog eerder kapot dan de goten zelf. En in plaats van telkens voor de een of dan voor de ander materialen aan te schaffen of een expert in te schakelen, bespaar je jezelf een hoop tijd en geld door bij schade die twee tegelijk aan te pakken.

Aandachtspunten

Welk mankement is nou groot genoeg om jezelf te verzekeren van de noodzaak van een renovatie van je dakgoot? Dat gaat voornamelijk op wanneer je te maken krijgt met:

  • Scheurtjes en barsten
  • Opengescheurde naden
  • Uitdroging van de dakgoot
  • (Hevige) vervuiling van de dakgoot

Toch repareren?

Verwarrend genoeg is reparatie soms toch aan te bevelen. Natuurlijk niet wanneer een buis volledig gebarsten is, want daar kan zelfs de beste lijm niks meer aan doen. Is de schade echter nog beperkt? In dat geval is een professionele dakgoot reparatie iets om naar te kijken. Dat geldt zeker wanneer de schade maar heel plaatselijk is en/of andere onderdelen nog redelijk recentelijk gerenoveerd zijn. Met een beetje geluk heeft de expert die je hebt ingeschakeld goed nieuws voor je en hoeft er slechts een klein deel te worden gerepareerd. Een gehele vervanging gaat je namelijk klauwen vol met geld kosten.

Duurzame materialen

Om zeker te zijn dat je niet om de haverklap jouw hemelwaterafvoer hoeft aan te passen of vervangen, kies je natuurlijk voor de materialen die best tegen een stootje kunnen en een behoorlijk lange tijd meegaan.

Kunststof

Jouw goten van koper kun je maar beter vaarwel zeggen, mocht je die nog hebben. Tegenwoordig is kunststof de standaard. Want hoe mooi koper er ook uit mag zien, het slijt behoorlijk snel en is ook nog eens behoorlijk duur, zeker wanneer je afvoer gerepareerd moet worden. Deze beide eigenschappen zijn absoluut niet op kunststof van toepassing. Kunststof houdt het namelijk jarenlang uit en is ontzettend goed bestand tegen de elementen. Daarnaast is dit materiaal heel onderhoudsvriendelijk!

Zink

Een alternatief is zink, waarmee je wel een stuk duurder uit bent. Maar de stevigheid en het feit dat het minstens zo weersbestendig is als kunststof, spreken wel in het voordeel ervan! De kosten voor het aanleggen van jouw kunststof afvoer terugverdienen is dus zo gebeurd.