Smul jij ook van Vlaamse friet en Belgische chocola? Als jij een liefhebber bent van de Belgische specialiteiten, overweeg je het misschien wel om er naartoe te verhuizen. Al helemaal wanneer de huizen goedkoper zijn dan in Nederland. Voordat je dit doet is het belangrijk om te weten van een paar feiten. Je kunt ervoor kiezen om nog dichtbij Nederland te wonen in een appartement te koop in Adegem; een gezellig klein dorpje met veel natuur. Of toch dichterbij de grens richting Frankrijk? Hier is bijvoorbeeld een appartement te koop in Harelbeke. Met bijna 30.000 inwoners is de zogenaamde ‘Muziekstad’ een fijne stad om in te wonen met een gezin, aangezien ze maar liefst 11 gevestigde basisscholen hebben!

Waarom België over andere landen?

Naast het ontzettend lekkere eten biedt België heel veel andere voordelen. Vergeleken met Nederland heb je in België veel goedkopere woningen en zijn de autolasten ook veel lager. Ook is het onderwijs aanzienlijk goedkoper in België en staat het onderwijs ook beter aangeschreven dan in Nederland. Ook gaan de Belgen wat soepeler met de regels om, bijvoorbeeld zijn er veel minder regels qua het ombouwen van jouw huis. Een van de redenen waarom mensen vaak voor België kiezen is door de romantische dorpjes en de mooie en veilige natuur die je in België hebt. Naast deze mooie kleine dorpjes heb je ook de grote moderne steden die bloeien met leven en een geavanceerde economie. Hierdoor is het mogelijk om als buitenlander met een gebrekkige vat op de taal ook veel werk te vinden. Of als Nederlander in het zuidelijke gedeelte van België

Welke papierwerk is nodig?

Als je jouw persoonlijke goederen wilt invoeren dan hangt het papierwerk af van uw afkomst. Als je van een land komt die lid is van de Europese Unie, dan kan je jouw persoonlijke goederen invoeren zonder daarvoor douaneformaliteiten te vervullen of een betaling te maken. Dit geldt wel voor bepaalde producten zoals alcohol of tabak. Als je van een land komt die niet lid is van de Europese Unie, dan moet je vrijwel altijd verschillende douaneformaliteiten vervullen. Onder bepaalde voorwaarden kunnen die echter vrij gescholden worden. Welke voorwaarden dit zijn moet je op de website van de Belgische overheid checken. Voor handelsgoederen moet er altijd een taks over worden betaalt.  Als je van een land komt die deel is van de Europese Unie heb je best weinig papierwerk nodig om te kunnen verblijven in België. Een identiteitskaart is meestal al genoeg. Voor landen buiten de Europese Unie heb je een VISA nodig voor korte bezoeken, die kan je verkrijgen door de contact op te nemen met de Belgische ambassade in jouw land. En speciale documenten voor wanneer je voor een lange tijd in België wilt verblijven. Als je van een land komt die niet deel is van de Europese Unie komt, dan moet je een arbeidsvergunning aanvragen. Dit geldt niet als je een permanente verblijfsvergunning hebt of onder bepaalde omstandigheden zoals bij een wetenschappelijke onderzoeker. Handig om te weten voor Nederlandse inwoners, je kan je Nederlandse paspoort houden en na 5 jaar kan je in aanmerking komen voor een Belgisch paspoort. Ook is je Nederlandse rijbewijs nog steeds geldig in Belgie, als die verlopen is kan je voor beide een Nederlands als een Belgisch rijbewijs kiezen.

Cookie Consent with Real Cookie Banner