Van de meeste onderdelen van je huis weet je wel zo’n beetje wat hun huidige staat is. Je weet dat de kraan in de badkamer een beetje lekt en echt een keer gerepareerd moet gaan worden. Je weet dat het schilderwerk aan de buitenboel vorig jaar gedaan is, en nog wel eventjes mee kan gaan voor het gebreken zal gaan vertonen. Maar weet je ook hoe het met je dak gesteld is?

Je dak is belangrijk

Het is eigenlijk behoorlijk typisch. Het dak is een heel belangrijk onderdeel van het huis, maar toch kijken we er niet of nauwelijks naar om. Onverstandig, want als hier slijtage of andere beschadigingen optreden, kan dat hele grote gevolgen hebben. Vaak is lekkage het gevolg, waardoor niet alleen je dak maar ook alles dat daar onder staat beschadigd kan raken. Heb je het niet op tijd in de gaten, dan kunnen zelfs je muren en vloeren grote schade oplopen, om maar niet te spreken over wat er kan gebeuren als er water van buitenaf bijvoorbeeld in elektrische apparaten terechtkomt.

Een lekkage aan je dak zorgt, zeker als je er niet op tijd bij bent, eigenlijk altijd voor hoge kosten. Waarschijnlijk is het probleem al een tijdje aanwezig tegen de tijd dat het echt gaat lekken, en kan de constructie van je dak hierdoor aangetast zijn. Daarnaast zie je natuurlijk duidelijk de lekkagesporen op je plafond, en op alle andere plekken waar het water zijn weg naartoe heeft gevonden.

Lekkage valt te voorkomen

Waarom kijken we, als de gevolgen van lekkage zo groot kunnen zijn, eigenlijk zo weinig om naar ons dak? De reden lijkt duidelijk: je ziet het dak snel over het hoofd. Je moet er aardig wat moeite voor doen om het goed te inspecteren, en daarnaast ook nog eens uiterst voorzichtig te werk gaan omdat je je op flinke hoogte bevindt.

Toch valt het aan te raden je dak, zeker als je een plat dak hebt, een keer of twee per jaar goed te inspecteren. De meeste dakbedekking heeft een beperkte levensduur, en gaat in de loop der jaren gebreken vertonen die tot lekkage kunnen leiden.

Wil je dit voor zijn, overweeg dan om over te stappen op EPDM dakbedekking. EPDM is een synthetische rubber, die een levensduur tot wel 50 jaar heeft. Anders dan bijvoorbeeld bitumen zal het niet afbrokkelen, zodat de kans op lekkages vele malen kleiner wordt. Ook dan blijft het belangrijk om je dak zo nu en dan te inspecteren. De kans dat je schade aan zal treffen wordt alleen wel een heel stuk kleiner.

Cookie Consent with Real Cookie Banner