Sinds we zijn opgeschrikt door een virus dat zich zomaar over de hele wereld kon verspreiden, zijn we ons allemaal bewuster geworden van het belang van een goede hygiëne. Meer dan eens weten we dat virussen en bacteriën zich maar wat graag verspreiden, zeker als er veel mensen dicht bij elkaar zitten. Maar we weten ook dat we daar voor een heel groot deel zelf iets aan kunnen doen. Een goede hygiëne is daarbij belangrijk, en extra aandacht daarvoor bij het schoonmaken kan absoluut geen kwaad.

Het begint bij een goede basis

We leren als kind allemaal om onze handen regelmatig te wassen. Na het toiletbezoek, maar ook voor het eten bijvoorbeeld. Dat het ook op tal van andere momenten meer dan aan te raden valt, daar zijn we ons nu ook allemaal weer van bewust. Zeker als je spullen hebt aangeraakt die door veel anderen ook zijn aangeraakt, kan het absoluut geen kwaad om je handen even goed schoon te maken. Die paal in de metro waar je je aan vasthield? Die trapleuning op het station? Allemaal zaken die op een dag door honderden of zelfs duizenden mensen worden betast. En zelfs als zij geen ziektes onder de leden hebben, is het na het aanraken hiervan wel zo fris om je handen even te wassen of reinigen als je daar over nadenkt.

Ook weten we inmiddels allemaal dat we niezen en hoesten in onze elleboog, en niet in onze handen: met die handen raak je allerlei spullen en mensen aan, niet zo fris. Als iedereen zich hier netjes aan houdt, komen er sowieso al veel minder bacteriën en virusdeeltjes op voorwerpen terecht. Toch blijft ook een goede schoonmaak belangrijk om de boel echt veilig en schoon te houden.

Schoonmaken op kantoor

Gaat het om het schoonmaken van een kantoor, dan is de situatie op bijvoorbeeld flexplekken maar ook die van bijvoorbeeld deurklinken belangrijk. Door genoeg dispensers met zeep en ontsmettingsmiddelen aan te bieden, worden medewerkers gestimuleerd hun handen schoon te houden, zodat werkplekken en voorwerpen minder ‘vies’ worden. Ook kan aan hen worden gevraagd om de eigen werkplek regelmatig schoon te maken met een goed reinigingsmiddel, en deurklinken liever met de ellebogen te bedienen.

Voor de rest van het gebouw geldt dat reguliere schoonmaakmiddelen vaak volstaan, deze zijn vaak al in staat om virussen en bacteriën onschadelijk te maken. Voor extra zekerheid, zeker als er sprake is van plekken waar mensen met een kwetsbare gezondheid komen, kan worden gekozen voor middelen die extra desinfectie bieden. 

Cookie Consent with Real Cookie Banner