Weet u wat de interieur trends voor 2021 zijn? Lees er alles over in dit blog.

1)  Japandi

Een van de nieuwe interieur trends in 2021 is ongetwijfeld Japandi. Het is een combinatie van de Scandinavische stijl en de Japanse stijl. Deze beide stijlen hebben als overeenkomst dat ze beiden stijlvol, erg clean zijn en een vrij minimalistisch design hebben. Zowel in Japan als Scandinavië staat echt vakmanschap bovenaan. In beide stijlen komt de voorliefde voor de natuur naar voren. De natuurlijke uitstraling en warmte van het hout, liefst onbehandeld, komen in Japandi naar voren. 

Wanneer u uw huis gaat inrichten, kies dan voor grote meubelen in dit materiaal. Ook houten wandbekleding zoals muurpanelen horen helemaal bij deze stijl. Cruciaal voor een ruimte in Japandi stijl is minimalisme. De basis begint al bij een lege vloer en strakke meubels. Wanneer u de Scandinavische invloeden laat overheersen, past u witte en neutrale tinten voor uw meubels toe. Degenen die de Japanse stijl meer waarderen, zullen rijke kleuren op grote oppervlaktes kiezen. Pas in elk geval natuurlijke tinten als groen, blauw, bruin en donker paars toe. Ook de kleur zwart is bij de Japandi stijl populair.

Accessoires dienen vooral functioneel te zijn, bijvoorbeeld vazen, ongeglazuurd servies van keramiek of enkele boeken. Lampen in origami stijl zijn natuurlijk een knipoog naar Japan.

2)  Landelijke stijl

Deze trend die al in 2020 opkwam, wordt ook wel cottage core of country core genoemd. Het is de liefde voor het platteland, de verbondenheid met de natuur en gezelligheid. Het is voortgekomen uit de grote behoefte aan ruimte, traditie, veiligheid en vertrouwdheid. Deze interieur trend wint wereldwijd alleen nog maar aan populariteit. Kernwoorden voor deze stijl zijn gezellig huiselijk, vintage, bloempatronen, country met een modern accent en planten.

Als materialen worden onbewerkt massief hout, metaal, keramiek en cognackleurig leer genoemd maar ook haak- en breiwerken en linnen.De keuken als ontmoetingsplek staat bij deze landelijke stijl centraal. Die grote houten tafel wordt voorzien van een bont geruit tafelkleed en gedekt met hand beschilderd servies van keramiek. Als kers op de taart plaatst u natuurlijk een boeket van droogbloemen (die zijn weer helemaal hip) op tafel. Leg voor nog meer warmte een vintage vloerkleed onder de keukentafel. Tegen de wand plaatst u een kleurige vitrinekast in mosgroene of zachtgele tinten. Stop uw keukentextiel zoals bonte theedoeken of gehaakte pannenlappen niet weg maar hang ze in het zicht.

3)  Landelijke wandlampen

Landelijke wandlampen zijn toepasbaar in elke woning. Ook zonder dat ze licht geeft is een muurlamp in landelijke stijl al een pronkstuk op zich. De lampen zijn vaak een combinatie van een lichte houtsoort, keramiek, messing of smeedijzer, soms in combinatie met glas. De afwerking gebeurt vaak in edele metalen zoals brons, geborsteld nikkel of chroom. Het aanbod is overweldigend en er is altijd wel een landelijke wandlamp verkrijgbaar die perfect bij uw stijl of interieur past. Maak van uw lamp behalve een verlichtingsbron vooral een eyecatcher.

Om de details in uw schilderij extra te laten uitkomen wordt vaak gebruik gemaakt van schilderijverlichting. Deze wordt bovenaan het schilderij gehangen en zorgen dat het licht mooi naar beneden gestraald wordt. De arm bovenaan kan aangepast worden om het licht verder of dieper van het schilderij te richten. Er zijn modellen te verkrijgen met geïntegreerde LED (vaak ledstrips) of met vervangbare lampen.

4)  Kleur

In 2021 worden in het interieur veel warm aarde tinten toegepast zoals tinten bruin, terracotta en oud roze. Dit zijn voor 2021 de basiskleuren van uw interieur. Vervang uw zwarte meubels, muren of accessoires door bruintinten. Bruin is vriendelijker, zachter en warmer. U hoeft uiteraard niet alles tegelijk te vervangen. Een enkele muur verven of behangen, wat kussens of gordijnen in deze warme aarde tinten geven uw huis al direct een hele andere, warme en moderne uitstraling.

Tot kleur van het jaar 2021 is de kleur Brave Ground van Flexa gekozen, een warme aardetint. Deze vormt een neutrale basis voor uw huis en is een perfecte sfeermaker. Wanneer u deze kleur op uw wanden toepast, geeft dat warmte en rust, zonder dat het allemaal te heftig wordt.

5)  Lichte houtsoorten

Niet alleen bij Japandi worden lichte houtsoorten toegepast. In 2021 is dit gewoon een must voor uw interieur. Natuurlijke materialen als hout, riet, kurk en rotan zorgen voor een aangename en warme sfeer in uw huis. Deze lichte houtsoorten zien we niet alleen terug in meubels zoals tafels en stoelen. Ook in lampen, lambriseringen, aanrechtbladen, jaloezieën, shutters en parket komt deze trend terug.

6)  Natuurlijk de natuur in huis

Ook in het interieur van 2021 speelt de natuur weer een belangrijke rol. Dat is in deze bijzondere tijden waarin we vaker vanwege COVID 19 thuis werken niet zo gek. Het is bewezen dat je van een verblijf in de natuur tot rust komt, je positiever gestemd raakt en zelfs bloeddruk en hartslag dalen. Omring uzelf daarom met groots groen. Want waar we een paar jaar geleden nog met wat kleinere plantjes onze inrichting vervolmaakten, moet dat in 2021 groots worden aangepakt. Grote planten met decoratieve bladeren en bomen zijn de absolute trend. Een enkele grote plant in een pot van natuurljk materiaal is een echte eyecatcher. Beperk u niet enkel tot de woonkamer. Zo’n boom of plant komt ook prima in een grote badkamer, uw (woon-)keuken of uw thuiswerkplek tot zijn recht.

7)  Organiseer organisch

In 2021 worden organische en ronde vormen weer veelvuldig toegepast. Ze sorteren niet alleen een speels effect, maar stralen ook zachtheid en rust uit. Iets waar we in deze roerige coronatijd allemaal behoefte aan hebben. Deze zachte, organische vormen komen terug in meubels, woonaccessoires en behang. Ronde meubels worden bij voorkeur met aaibare en zachte stoffen zoals velours en rib bekleed, uiteraard in warme, lichte aardtinten. 

Organische en grafische vormen uit de jaren 60 komen ook terug in gordijnstoffen en behang. Behang heeft een enorme comeback gemaakt en is weer razend populair. Niet voor niets, in no time en op eenvoudige wijze verandert u met slechts een behangen wand uw interieur volledig. Behang ook eens een plafond of de wand van een saaie kast.