Verhuizen is nogal een karwei. Hoe verhuis je snel, soepel en met zo min mogelijk kopzorgen? We geven zes slimme tips – en vertellen je waarom een woonverzekering hierbij onmisbaar is.
1. Budget
Bedenk van tevoren of je de verhuizing (deels) zelf gaat uitvoeren of uit handen wil geven. Om hier achter te komen, is het handig om eerst je budget te bepalen – én je daaraan te houden. Vraag bij meerdere verhuisbedrijven offertes aan en vergelijk deze vervolgens. Zit er eentje tussen die binnen je budget valt? Dan ben je een geluksvogel die met een gerust hart verhuishulp kan inschakelen.
2. Check je verzekeringen
Bij een verhuizing komen ook allerlei administratieve zaken kijken. Neem je bestaande woonverzekeringen onder de loep en controleer of je deze moet aanpassen. Zorg dat je in ieder geval over een inboedelverzekering beschikt. Hiermee zijn je mooie spullen verzekerd tegen schade door storm, diefstal, neerslag, lekkage, brand, rook en schroeien. Het is misschien een open deur, maar vergeet ook niet je adreswijziging door te geven. Niet alleen aan vrienden en familie, maar ook aan de bedrijven waar je ingeschreven staat, zoals je favoriete online winkel of verzekeraar.
3. Regel administratieve zaken
Regel daarnaast ook de andere broodnodige zaken. Geef je nieuwe adres door aan belangrijke instanties. Schrijf je via de GBA (Gemeentelijke Basisadministratie Persoonsgegevens) in bij de nieuwe gemeente waarin je gaat wonen. En onderzoek wie je nieuwe netwerkbeheerder voor gas, water en licht is. Stel daarnaast ook je energieleverancier op de hoogte – of sluit een nieuw contract af bij een voordeligere partij.
4. Let op je verhuisvolume
Als je gebruik maakt van een verhuisbedrijf, bereken dan hoeveel m3 je gaat verhuizen. Dat is je verhuisvolume. Aan de hand van die informatie kan je verhuizer namelijk het formaat van de verhuiswagen of de verhuiscontainer bepalen. Ook kun je daarmee inschatten hoeveel verhuisdozen je nodig hebt voor je spullen. Je verhuisvolume kun je makkelijk berekenen met een online verhuisvolume-calculator.
5. Haal genoeg verhuisdozen in huis
Verhuisdozen kun je kopen, lenen of huren. Nieuwe verhuisdozen kopen is de duurste optie. Maar misschien heb je wel vrienden of kennissen die onlangs zijn verhuisd en nog dozen overhebben. Of kun je op Marktplaats of in de plaatselijke supermarkt een lading tweedehands dozen op de kop tikken. Het is in ieder geval belangrijk dat ze tegen een stootje kunnen. Via een verhuisbedrijf kun je voor een beperkte tijd ook dozen huren.
6. Meten en inpakken maar
Meet van te voren je meubels op zodat je zeker weet dat ze door de deur, het trapgat of het raam passen. Demonteer ze op tijd als dit niet het geval is.
Begin daarna met het inpakken van je spullen:
- Zorg dat je genoeg inpak- en vulmaterialen hebt, ter bescherming van je spullen. Denk aan kranten, folders, keukenpapier en bubbeltjesplastic.
- Verdeel het gewicht: leg zwaardere spullen onderaan de doos en lichtere spullen bovenop.
- Hou je kostbare spullen en brandbare goederen veilig apart en nodige medicatie altijd binnen handbereik.
Klaar? Werp nog een laatste blik in alle kamers, de kelders en de schuur om zeker te zijn dat je niets bent vergeten.