Stel je voor dat je een hek wilt plaatsten voor je huis. Je bent van plan om hem vast te maken tegen een stenen muur maar met alleen schroeven en buiten blijkt het niet vast genoeg. Dan komen de chemische ankers in het verhaal. Met deze speciale producten kan je ervoor zorgen dat wanneer een mechanische bevestiging niet genoeg is je nog steeds jouw hekwerken of vangrail kan verankeren. Met de chemische ankers maak je een sterke verbinding met metaal, steen of beton.

Waarvan zijn de chemische ankers van gemaakt?

Bij Chemische ankers worden er twee half-vloeibare mengsels met elkaar gemengd. De mengsels gaan hierbij een chemische reactie. Deze reactie zorgt ervoor dat het eindproduct erg hard is, zelfs vergelijkbaar met de hardheid van beton. Door deze vernieuwde hardheid kan je dus twee stukken materiaal aan elkaar stevig verankeren. Maar waarvan de chemische ankers precies van gemaakt is hangt af van de soort. Kort gezegd zijn er 4 versies die het meest gebruikt zijn. Snel opgesomd zijn ze als volgt: 

  • Polyester en epoxy acrylaten. Dit zijn snel hardende mortels die ondergronds geschikt zijn voor massieve en geperforeerde steen. Ook worden ze gebruikt in minder zware bevestigingen in de drukzone van beton. Belangrijk om te weten is dat Polyester niet goed functioneert in vochtige omstandigheden maar epoxy acrylaten wel.
  • Vinylester, dit zijn snel hardende mortels die voor veel doeleinden kunnen worden gebruikt. Zij kunnen hetzelfde als de Polyester en epoxy acrylaten alleen kunnen de Vinylester ook gebruikt worden voor zwaardere bevestigingen in de trek- en drukzone van beton. Ook zijn ze meestal geschikt om in vochtige omstandigheden te werken.
  • Hybride mortels, dit zijn snelhardende Vinylesters waarbij ook een cementachtige mengsel bij is toegevoegd. Dit zorgt voor een nog sterkere verbinding. Het nadeel van dit product is dat het vaker ongeschikt is in vochtige omstandigheden en dat het niet mag gebruikt worden metselwerk of steen.
  • Pure epoxies zijn traag hardende injectieankers. Ondergronds zijn ze alleen voor beton geschikt, maar omdat ze niet verkleuren zijn ze perfect voor verlijmingen voor bijvoorbeeld marmer. De lage viscositeit gekoppeld met de weinige krimp die voorkomt zorgt ervoor dat Pure epoxies zeer populair zijn bij diamantgeboorde gaten.

Benieuwd waar je deze producten kan halen? Sympafix staat bekend om hun betrouwbare producten. Je wilt immers de beste kwaliteit als het gaat om jouw veiligheid.

Voor welke projecten kan je de chemische anker gebruiken?

Omdat je zoveel verschillende chemische ankers hebt met allemaal verschillende functies, kan je de chemische ankers voor veel doeleinden gebruiken. Je kan het voor heel veel huishoudelijke dingen gebruiken of in en rond jouw tuin. Bijvoorbeeld voor garagepoorten, hekwerken of trappen. Verder hebben de chemische anker ook veel nut bij wat meer hevige taken. Bepaalde chemische ankers worden ook gebruikt bij het verankeren van dynamische machines, zeker wanneer deze aan hoge veiligheidseisen worden gesteld. Verder worden de chemische ankers veel gebruikt voor beton en metselwerk. Door hun snelle en hele sterke werking zijn ze heel populair hiervoor.

Hoe gebruik je een chemische anker.

Het gebruiken van de chemische ankers gaat redelijk makkelijk. Wel moet je ervoor opletten dat je alle stappen erg zorgvuldig uitvoert. Je bent waarschijnlijk van plan om de projecten waarvoor je de chemische anker nodig hebt lang te gebruiken. Daarom is het erg belangrijk dat het ook goed wordt uitgevoerd.

Kort samengevat zijn de stappen als volgt:

  1. Je boort een gat volgens de instructies gegeven.
  2. Maak het geboorde gat schoon door een paar keer te wisselen met perslucht en een borstel.
  3. De chemische anker zet je in een spuitpistool, de eerste drie pompen gooi je weg aangezien er nog niet voldoende is gemengd.
  4. Vul het boorgat van onderuit langzaam tot ongeveer de helft tot ⅔.
  5. Plaats dan binnen de voorgeschreven tijd de draadstang op een rustig draaiende beweging in de boorgat met het zachte mengsel.

Daarna laat je het anker met rust tot de voorgeschreven tijd voorbij is en voila! jouw materiaal is nu erg sterk verankerd.