Wie een nieuwe dakbedekking aan gaat schaffen, zal steeds vaker het materiaal EPDM als mogelijke keuze voorbij zien komen. Wat is dit precies, en waarom zou je ervoor kiezen? Is het beter dan de materialen die we al jarenlang gebruiken en hoe zit het eigenlijk met de kosten?

De prijs ligt hoger, de levensduur ook

Om te beginnen met een belangrijke vraag: is dit nieuwe soort dakbedekking duurder dan de materialen die we doorgaans gebruiken, zoals bitumen? Het antwoord is ja, meestal wel. Dit is echter wel relatief. Een bitumen dak gaat doorgaans tot maximaal 20 jaar mee. In deze jaren is de kans aanwezig dat je zo nu en dan reparaties zal moeten uitvoeren. Bitumen en andere soorten dakbedekking hebben namelijk de eigenschap dat zij reageren met vocht, Uv-straling, temperatuur en ozon. Allemaal zaken waar je een dak niet tegen kan beschermen, en dus bestaat de kans dat er in de loop der jaren barsten en scheurtjes zullen ontstaan op je dak. Waar je deze eerst nog kunt repareren, is na pakweg 20 jaar echt het moment aangebroken om een nieuwe dakbedekking aan te brengen.

Een EPDM dak gaat veel langer mee, tot wel 50 jaar. Dit synthetische rubber reageert namelijk niet met de elementen, en blijft dus zijn originele eigenschappen behouden. Dat betekent niet of nauwelijks kans op barsten of scheuren, tenzij er bijvoorbeeld bij werk op het dak een beschadiging optreedt, en een veel langere levensduur. Waar de aanschafprijs dus wat hoger ligt, verdien je dit in de loop der jaren met gemak weer terug. Een goede reden om het te overwegen.

Veiliger en duurzamer voor je dak

Traditionele dakbedekking wordt aangebracht met hitte. We kennen allemaal de brander die op het dak de stukken dakbedekking verhit wel, zodat deze hierna als het ware op het dak geplakt kunnen worden. Bij EPDM-folie is deze verhitting niet nodig, deze wordt aangebracht met lijm. Dat maakt het een stuk veiliger in gebruik, de kans op brand door werkzaamheden op het dak is opeens verleden tijd.

Ook op het gebied van duurzaamheid scoort EPDM goed. Door zijn langere levensduur is het materiaal al een stuk duurzamer, het scheelt tenslotte nogal of iets 20 of 50 jaar mee kan gaan voor er iets nieuws moet worden aangebracht. Maar ook als de levensduur verstreken is, zit het met de duurzaamheid wel goed. Het folie kan namelijk worden gerecycled. Een prettige gedachte, dat het niet alleen is geproduceerd om jouw dak te bedekken, maar ook hierna nog nuttig gebruikt kan worden.