Een kachel kan een groot verschil maken als het gaat om de sfeer van een ruimte. Behalve ‘een stukje gezelligheid’ verschaft een kachel natuurlijke warmte en is het een gedistingeerd en tevens praktischer focuspunt in je woonkamer dan bijvoorbeeld een televisie. Probeer maar eens een marshmallow te roosteren boven Boer Zoekt Vrouw. Wanneer je besluit een kachel in huis te halen, wil je uiteraard dat deze goed past bij je interieur. Speciaal daarvoor hebben we dit artikel geschreven.

Houtkachel

Veel mensen kiezen voor een houtkachel vanwege de duurzaamheid en de relatief lage prijs. Er zijn verschillende houtkachels in allerlei soorten en maten. Er zijn inmiddels zelfs houtkachels te vinden die je aan kunt sluiten op de cv waardoor je dus je hele woning kunt verwarmen. Een bekend merk onder de houtkachels van Nederlandse bodem is Dik Geurts. Een Noorse variant die ook erg goed verkocht wordt is de Jotul kachel.

Gashaard

Het voordeel van een gashaard is dat je deze niet zelf van brandstof hoeft te voorzien en je met één druk op de knop je kamer kunt verwarmen. Bij moderne gashaarden zie je nauwelijks het verschil tussen ‘echt’ vuur op hout en vuur op gas. De gashaarden van tegenwoordig hebben een hoog rendement en krijgen iedere ruimte binnen no-time behaaglijk warm. Als je geen vaste gasaansluiting hebt, kun je ook gasflessen gebruiken voor je gashaard.

Pelletkachel

Pelletkachels zijn erg makkelijk in het gebruik. Je hoeft gelukkig niet hele pallets te gebruiken om deze kachels aan te krijgen. Je koopt simpelweg een zak met korrels die bestaan uit samengeperst hout. Dit is een stuk goedkoper dan bijvoorbeeld stoken op gas (zo’n 30% goedkoper). Een groot voordeel van deze manier van stoken is dat je zelf heel gemakkelijk de warmte kunt reguleren. Daarom zijn pelletkachels met name geschikt voor goed geïsoleerde woningen. Je kunt pelletkachels aansluiten op je cv installatie en bijvoorbeeld het water voor je douche ermee verwarmen. Hier kun je zelfs subsidie voor ontvangen.

Elektrische kachel

Met een elektrische kachel creëer je een moderne look in je huis. Deze kachels worden continu verder ontwikkeld en de kunstmatige vlammen zien er steeds realistischer uit. De wat duurdere elektrische kachels hebben zelfs damp-, mist- of rookeffecten. Er zijn verschillende soorten van dit soort haarden: vrijstaand, inbouw, inzet of doorkijk. Een groot voordeel is natuurlijk dat je geen schoorsteen nodig hebt en dat het beter voor het milieu is dan een echte houtkachel.

Bio-Ethanol kachel

Dit is ongetwijfeld naast de elektrische kachel de meest duurzame en milieuvriendelijke kachel in dit lijstje. Je kunt zonder een schoorsteen te hoeven gebruiken genieten van ‘echt’ vuur in je huis. Dat is handig, want je kunt deze kachels daardoor in iedere kamer van je huis plaatsen. Bio-Ethanol is niet alleen goed voor het milieu, het is ook nog eens spotgoedkoop.

Cookie Consent with Real Cookie Banner