Heb je te maken met een verstopte afvoer? Dan kun je deze laten ontstoppen door een professional. Toch hoef je niet direct hulp in te schakelen bij een verstopte afvoer. Nee, want een verstopping kun je in veel gevallen zelf verhelpen. Helaas weet niet iedereen hoe hij dit aanpakt. Wij bieden je graag de helpende hand. Daarom vertellen wij je in deze tekst waar je op moet letten bij het verhelpen van een verstopping.

Begin niet te fanatiek

Veel mensen proberen een verstopte afvoer te ontstoppen met een ontstopper. Heb je dit hulpmiddel niet in huis? Dan kun je hem bij de bouwmarkt om de hoek kopen. Voordat je de ontstopper gaat gebruiken, laat je een laagje water in de gootsteen, wastafel, douche(bak) of het bad lopen. Plaats de ontstopper vervolgens in zijn geheel over de afvoer en beweeg hem een aantal keer krachtig op en neer.

Waak ervoor dat je de ontstopper niet te fanatiek gebruikt. Wanneer je meermaals krachtig op en neer beweegt, kan een verstopping namelijk verder de afvoer inschieten. Hoe dieper de verstopping in de afvoer zit, des te lastiger deze te verhelpen is. Probeer daarom niet ellenlang om een verstopte afvoer met een ontstopper te ontstoppen.  

Beschadig het leidingwerk niet

Slaag je er niet in om de verstopping te verhelpen met behulp van een ontstopper? Dan kun je nog andere hulpmiddelen gebruiken. Een ontstoppingsveer is hier een goed voorbeeld van. Dit voorwerp breng je al draaiend in jouw afvoer in. Wanneer je eenmaal door de verstopping bent, kunnen de haakjes aan het uiteinde van de veer deze uit elkaar trekken. Deze haakjes kunnen ook voor problemen zorgen. Doordat ze nogal scherp zijn, kunnen ze jouw afvoer beschadigen. Dit kan een lekkage tot gevolg hebben.

Er zijn mensen die ontstoppingsmiddel verkiezen boven een ontstoppingsveer. Koop je dit middel in de supermarkt of bouwmarkt bij jou in de buurt? Dan gaat het om een chemische ontstopper. Dit werkt vaak goed tegen een verstopping, maar het middel kan jouw leidingen aantasten. In het ergste geval ontstaat er een gat of scheurtje in het leidingwerk, waardoor een lekkage geboren is. Omdat zo’n leiding vaak is weggewerkt in de vloer of muur, ontdek je het lek mogelijk (te) laat.

Verstopping laten verhelpen

Slaag je er niet in om een verstopte afvoer te ontstoppen? Of ben je bang dat je schade aanricht aan de afvoer? Laat de verstopping dan verhelpen door een ontstoppingsbedrijf in Rotterdam. Als je een specialist inschakelt, weet je dat het probleem binnen de kortste keren verholpen is. Hij weet immers hoe hij een verstopping aan moet vliegen en beschikt over verschillende hulpmiddelen. Bijkomend voordeel is dat je niet bang hoeft te zijn dat de verstopping snel terugkeert als je deze door een professioneel bedrijf laat verhelpen.