Je staat voor een keuze, worden het toch zonnepanelen of denk je meer aan een zonneboiler? Het is goed om de opties met elkaar te vergelijken om een goede keuze te kunnen maken. Kijk bijvoorbeeld eens naar de zonnepanelen kosten op Zonnepanelen.net en de kosten van een zonneboiler. Zo kun je een goede vergelijking maken.

Waar gaat de voorkeur naar uit?

Eigenlijk is het een erg lastige keuze. Als je een zonneboiler wil of zonnepanelen, dan ervaar je het voordeel dat deze beide de warmte van de zon gebruiken. Hierbij gebruiken de zonnepanelen de warmte om het om te zetten naar elektriciteit, terwijl de zonneboiler warmte juist om gaat zetten naar warm water. Het resultaat is dat je met een zonneboiler kunt besparen op je gasrekening, maar dankzij de zonnepanelen bespaar je flink op je elektriciteitsrekening, wat wil jij? 

Meer over een zonneboiler

Met een zonneboiler kun je besparen op de uitstoot van fossiele brandstoffen. Er wordt namelijk gebruikgemaakt van zonne-energie om zo het water op te kunnen warmen. Dit kan omdat er in een zonnecollector een vloeistof zit en die wordt dan opgewarmd door het zonlicht. Het stroomt dan door de buizen naar het voorraadvat en dan zal de warmtewisselaar het water opwarmen. Je bespaart zo dus op je gasverbruik. Vaak wordt het gecombineerd met een CV ketel. 

Meer over zonnepanelen

Als je zelf stroom op wil wekken dan heb je zonnepanelen nodig. Daarvoor gebruiken zij de energie van de zon, want de zonnecellen in de panelen kunnen het daglicht opvangen en dat omzetten in gelijkstroom. De stroom komt dan dankzij bekabeling bij de omvormer en die zet het dan weer om naar wisselstroom. Zo bespaar jij op je elektriciteitskosten. 

Welke keuze moet je maken? 

Om een goede keuze te maken moet je kijken naar de energieopbrengst per vierkante meter. Maar het is ook van belang om te kijken naar de besparing op je energierekening en de terugverdientijd. Daaruit kan worden afgeleid dat de zonnepanelen duidelijk een kortere terugverdientijd hebben en zorgen voor een hogere besparing dan een zonneboiler. Maar er moet wel altijd gekeken worden naar de veranderende gas- en stroomprijzen en de inflatie, dan kan het een ander verhaal worden. Het rendement moet ook bekeken worden en de zonnepanelen hebben duidelijk een hoger rendement dan de zonneboiler. Kijk dan ook nog naar de CO2 besparing wanneer je je keuze wil maken. 

Cookie Consent with Real Cookie Banner